Meso - suho i usoljeno, oduvijek je bilo predmet žudnje gurmana
Od pamtivijeka je suho meso u Hercegovini imalo status hrane koja se pripremalo za zimu, solilo, premazivalo mirodijama i začinskim biljem te sušilo i i dimilo kako bi se na prirodan način konzerviralo.
Suho meso voli hladnu i vjetrovitu zimu kako meso ne bi ostalo sirovo, već fino ujednačeno suho, šareno i umjereno slano.
U netaknutoj prirodi Hercegovine, već bezbroj generacija razvija tradicionalne recepte i prirodan proces sušenja i dimljenja mesa na bukovom drvetu i sviježem zraku.
Specifičnost Hercegovačkog suhog mesa je po tome što se predajom očuvao način odabira sirovine i način priprave pri čemu je važan utjecaj lokalnoga podneblja. Prema tradiciji se priprema od domaćeg mesa. Nakon složene pripreme soljenja čistom soli, prešanja i tretiranje tradicionalnim smjesama i određenim mirodijama, meso se više mjeseci suši na buri.